
Лукът и костите и съединителната тъкан
	 Лукът се грижи за здравината на  костите  посредством флавоноидите и за здравината на съединителната тъкан посредством сяра съдържащите съединения. За нормалното функциониране и изграждане на съединителната тъкан е необходима сяра, защото почти всички компоненти на съединителната тъкан  съдържат сяра . Ако има недостатъчност на серни съединения в организма това означава, че няма да има достатъчен градивен материал за възстановяването на съединителната тъкан. Това от своя страна довежда до нарушение на функциите на почти всички тъкани и органи в човешкото тяло, защото съединителната тъкан се среща във всички останали тъкани.
	Освен костната плътност на костите, здравината и на съединителната тъкан зависи от консумацията на лук. Това се обясня с теорията за серните съединения, която се основава на факта, че почти всички компоненти, които участват в изграждането на съединителната тъкан съдържат сяра. Затова е препоръчително за да се избегнат сяра недоимъчни състояния да се консумират храни, които са източник на сяра съдържащи съединения какъвто е лукът.
	 Флавоноидът , които най–много се съдържа в лука е кверцетин.
	Кверцетинът е силен антиоксидант, които силно ограничава оксидативния стрес като по този начин елиминира една от основните причини за натрупване на токсини в организма.
	Друга група биологично  активни съединения,  които съдържа лука са сяра–съдържащи съединения, на които лукът дължи аромата си. Такива съединения са различни алилни сулфиди: диалил моносулфид, диалил дисулфид, диалили трусулфид и диалил тетрасулфид.
	Полезните ефекти на лука са:
	силен антиоксидант,
	има противовъзспалителен ефект,
	антикоягулантно действие,
	има противораково действие,
	подобрява здравината на костите и ставите,
	има протективен ефект върху сърдечно-съдовата система,
	антиатероматозен ефект,
	подобява обмяната на веществата.
	Преполага се, че благодарение на тези съставки лукът може да бъде използван за  лечението на редица болестни състояния дори и на някои видове рак.
	Няколко порции лук всяка седмица са достатъчни статистически да намали риска от някои видове рак . За  дебелото черво , на  ларинкса  и  рак на яйчника , между 1-7 порции на лук е да осигури намаляване на риска. Но за намаляване на риска от устни и рак, ще трябва да се консумират една глава лук служи на ден (приблизително 1/2 чаена чаша).
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
 
                                                            
                        
                                                            Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...






























































 
				      					
 
				      					



























 
                                        
коментари