Гастритът е общо понятие обединяващо всички възпалителни изменения в микозата (лигавицата на стомаха).
	Симптомите на гастрит включват:
	гадене,
	 подуване на корема  след нахранване,
	тежест след нахранване,
	загуба на апетит,
	 повишен апетит ,
	загуба на тегло или напълняване,
	запек,
	диария,
	отпадналост,
	главоболие.
	Първата стъпка в лечението на гастрита  е диетата.
	Храните, които дразнят лигавицата на стомаха трябва да се избягват.
	Такива храни са:
	 шоколад, 
	много пикантни храни,
	 пържени храни ,
	месо,
	извара,
	сусам.
	При лечението на гастрит трябва да се консумират храни богати на фибри:
	ориз,
	зеленчуци и плодове основно.
	Един от най – препоръчваните плодове е  бананът. 
	Друго важно правило е консумацията на храни богати на полифеноли. Това са вещества с антиоксидантни свойства, които намалява възпалението и повишават регенераторната способност на мукозата. Такива храни са:
	лук,
	чесън,
	целина,
	ябълка и други.
лук,
чесън,
целина,
ябълка и други.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
Свързани
актуално от седмицата
 
                                                            
                        
                                                            Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...































































 
				      					
 
				      					





























 
                                        
коментари